szerda, november 07, 2007

66. rém hosszú bejegyzés az olasz-román botrány margójára

Napok óta konkrétan foglalkoztat ez az olasz téma, sok szempontból is. Egyrészt az Európai Unióban elfoglalt helyünk szempontjából, aztán a román állampolgárság szempontjából, aztán a külföldi vendégmunka szempontjából, majd a romániai román hozzáállás és a romániai magyar hozzáállás és egy cikk elolvasása óta a romániai roma hozzáállás szempontjából.

Románia szempontjából, én alapvetően pro Európa beállítottságú vagyok. Nem hiszem, hogy az Európai Unió a válasz és a jólétünk egyetlen biztosítéka, azt sem hiszem, hogy akkora nagy összefogó, közös érdekeken és hagyományokon alapuló közösségről lenne szó, amelynek föltétlenül tagja kell lenni, de azt hiszem, hogy egy ilyen mentalitású ország, amiben élünk (elnézést kérek minden, magát különbnek érző állampolgártól, amiért itt nyilvánosan az összes állampolgárt egy kalap alatt kezelem) nem fog megváltozni, csak ha rá van kényszerítve. Régebb mélyen hittem az elmagyarázzuk, megmondjuk, kielemezzük és akkor majd megérti elméletben, mely szerint ez az ország is valahogy csak előrelép a civilizációs létrán (nem dobigálunk banánhéjat az utcára, nem rázzuk a terítőt a szomszéd erkélyére, nem köpünk az utcára és tusolunk mindennap – ld/hd. Guerrilla reklám), ha nem is most, akkor majd az ükunokáink idejére. Az enyhe diktatúra-pártiságom ebben a témában hasonló ahhoz a, manapság mélyen elítélt és nagyon megvetett elmélethez, miszerint nem lesz a gyermek lelkileg sérült, felnőttkorában őrült pszichopata gyilkos, mert kapott 5 évesen két nyaklevest hazugságért. Lévén, hogy a gyermeknek egyelőre nincsenek társadalmi mintái, nincs, amit a hazugságon magyarázni, mert nincs mivel asszociálnia (nem gyermekpszichológiai elemzést tartok, mert cseppet sem értek hozzá, csak az analógia kedvéért használom). Ugyanígy, egy ilyen rendszerre és mentalitásra beállt országban talán vissza lehetne szorítani a lopást, ha a tolvajoknak levágnák a kezét. Nem hiszem, hogy meg kell értenie, hogy a lopás rossz, mert kárt okoz másban. Nem is érdekel, hogy a tolvaj megérti-e, hogy miért vágták le a kezét. Amennyiben ez azt az eredményt hozza, hogy a gyermeke nem fog lopni, mert fél a kézlevágástól és az unokája nem fog lopni, mert megtanulta, hogy az rossz és az ükunokája talán már egy egész erkölcsi körítést tud felhasználni a lopás elleni indoklásban, akkor az eredmény el lett érve. Ebből a szempontból fontosnak tartom, hogy beléptünk az Unióban, még ha egyes vélemények szerint ez az Unió halálát is jelentené.

A belépésünket követő néhány hónapban számomra elég világossá vált, hogy csak elméletben lettünk megszavazva, a gyakorlati következményei ennek a csatlakozásnak nem épp a létező tagállamok dédelgetett vágyálma. Mindamellett, hogy sokszorosan elhangzott mennyit nyer az Unió – és eképp a tagállamok – Románia csatlakozásából (hanem nem vettek volna fel, nyilván), gyakran rémisztgették a brit kisgyermeket elalvás előtt, hogy ha nem viselkednek jól, majd jön a román vendégmunkás és jól beijeszt nekik.

A román állampolgárokkal szembeni fenntartás több évre visszamutató probléma. Nem csak a bécsi hattyúevészetre gondolok, hisz ez extrém példa, hanem az összromán (állampolgári szinten) magatartásra, amely a legtöbb helyen meghatároz bennünket (pl. Amsterdami reptéren a leghangosabb és zajosabb sor a legtöbb csomaggal a román repülőre váró sor, vagy bécsi HM-ben vásárló romániai asszonyok kisebb, ám annál feltűnőbb csoportosulása – és ezek csak az én személyes élményeimnek egy része). Tulajdonképpen a lehetőség ott lógott a levegőben, csak valahogyan le kellett rá csapni. Amikor nagyon összeesküvés elmélet hangulatomban vagyok, akkor nem tartom kizártnak, hogy semmilyen román állampolgárnak konkrétan nem volt köze ehhez a gyilkossághoz, csak kellett valami kellően nyomós botrány, amivel legalizálni lehessen a kiutasítást. Amikor nem vagyok ilyen hangulatomban, akkor feszülten figyelem a híreket, írásokat a témában, hadd lám, hogy látja ezt a két ország politikai elitje és hogyan látja ezt a két ország egyszeri népe.

Băsescu nyilatkozatát láttam a TV-ben, felvállalta a bűnösséget, ami még be sincs bizonyítva (amennyiben itt követeljük az ártatlanság vélelmét, úgy a Traian Remeş és a Nagy Zsolt esetében is követelhettük volna), jól beolvasott a kormánynak, felelőssé tette őket amiért nincs intézményes megoldás találva a külföldi (nem is használatos ez a kifejezés az Unió területén) vendégmunkások követésére és egyáltalán figyelembe vételére. Aztán ott van a külügyminiszter, aki megígérte, hogy gyorsan létrehoz minden intézményt, extra konzulátusok lesznek Olaszországban, bocsánatot kér a mulasztásért és egyáltalán beindul. Aztán ott van az olasz politikai elit, aki a romániai kérésnek eleget téve kedvesen megígérte, hogy igyekszik visszaszorítani a xenofóbiát az országba, erre buzdítja a médiát is, elismeri, hogy Olaszország is nyer a Romániából érkező vendégmunkásokból, és egyáltalán. Mindenki igyekszik helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat, nem jó ez Olaszországnak, nem jó ez Romániának és nem jó az Európai Uniónak sem.

Ezzel egyidőben azonban az istenadta testvér népek mindkét oldala is reagál. Mert mégiscsak egy román állampolgár (de hangsúlyozottan roma nemzetiségű) meggyilkolt egy olasz nőt, aki sokaknak barátja, családtagja volt. Megjelennek a blogok, személyes hangvételű újságcikkek, tárgyalni kezdik, hogy mitől roma valaki, talk-showk és egyéb jellegű nyilatkozatok születnek a témában.

Számomra egy kissé döbbenetes volt, hogy azokból a blogokból, amiket olvasok (2o-5o között) kizárólag Nelli (tőle származnak az ide belinkelt írások) szentelt ennek figyelmet (később felfedeztem a Palackba zárt üzeneteket is, de azzal nem tudtam azonosulni). Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon a romániai magyar köztudatban ez a probléma nem érint minket? Annyira magabiztosak vagyunk ebben az öncímkézésben, hogy mi nem vagyunk románok, hogy úgy gondoljuk, ez másnak is olyan egyértelmű? Vagy csak én kerítek nagy feneket a dolognak? Lehet, hogy ez igazán nem is botrány és nem kéne odafigyeljünk arra, hogy valahol messze kiutasítják a mi országunk állampolgárait egy Közösségi területről, hogy ez a történet lovat ad más olyan ország alá is, amelyik nem akarta és mégis kapta a vendégmunkásainkat (ld. Nagy Britannia)? És, hogy ez azzal jár, hogy bárhova megyek kirándulni, mint a skarlát betűt hordozom magamon, hogy az én fajtám egy más ország állampolgárait gyilkolássza? Persze, hogy nem a más országon van a lényeg. Ahogy olvastam egy írásban, ha egy olasz állampolgár megöl egy másik olasz állampolgárt, akkor ez meg van említve egy apróbetűs mondatban. Ha egy más ország állampolgára megöl egy olasz állampolgárt, az nemzetközi botrány. Persze, hogy ez nem igazságos, nekem sem tetszik. De, ez mit sem változtat a tényen, hogy ahányszor egy Uniós ország területén fel kell vállalnom a származási országom, annyiszor fogok ellenségeskedésbe, rossz bánásmódba ütközni. Mint ahogy ütköztem eddig is.

Elhangzott az is többször, hogy milyen silányul kezelik (pl. jelen esetben) az olaszok a romániai vendégmunkásokat (itt most kizárólag az illegálisan ott tartózkodókra gondolok). Nekem meg mind az jut eszembe, hogy kötelező ez? Kötelez valaki arra embereket, hogy illegálisan dolgozzon bárhol is? Fenn említett írás azt mondja, hogy a rém bürokratikus rendszere az olaszországi munkavállalásnak szinte taszítja az illegalitásba az embereket. S akkor rendületlenül kell ott maradni és vállalni minden ezzel járó következményt?

Nem ragozom tovább, hisz kimeríthetetlen téma, és egyébként sem tudom a válaszokat a saját kérdéseimre, meg aztán irtó hosszúra is sikerült. Így, hajlandó vagyok a nagyon régi államvizsga cselhez folyamodni, hogy aki idáig eljutott az olvasásban, az kap tőlem egy nyalókát ajándékba.

24 megjegyzés:

elefántfül írta...

Végigolvastam. Akkor megkapom a nyalókát?

Amúgy tetszettek a felvetett gondolatok és a gondolatvezetés.

A feltűnőségi viszketegséget illetően én is nagyon sokat tudnék mesélni. Nem egyszer találkozom Pesten, olyan (román) egyénekkel/csoportokkal, akik vagy a ruházatuk miatt (leginkább nők), vagy a hangosan bonyolított román párbeszéd miatt tűnnek ki a közegből. Aztán egyszer, a villamoson jól ráfaragott, hogy csúnya szavakat "papírra" ne vessek, egy 3-4 tagból álló férfi csoport. Ugyanis jöttem hazafelé, aztán a villamoson, jól megdumálták h ők engem de meg... Mire odaszóltam neki, hogy: "N-ai noroc baiete, inteleg despre ce e vorba!" Azonnal elhallgattak.

Névtelen írta...

nos, ez zámomra is meglepő volt, lévén, hogy a blogosféra képviselőinek jelentős százaléka lehetett már külföldön, és találkozhatott már a problémával. pl. mikor spanyolországban dolgoztam, a spanyoloknak szinte lehetetlen volt elmagyarázni, hogy mit jelent a magyar kisebbség, és azért ajánlatosabb volt nem a baszkokat emlegetni példaként :) úh. egy idő után belenyugodtam, hogy én vagyok "la rumana", és azzal a kérdés el volt intézve. de annyit sírunk azon, hogy a zanyaországban kiutálnak, hogy szerintem mndenkit érint a téma, már ha érintettnek érzi magát. de szerintem a rommagy blogoszféra azért nem reagált, mert úgy áll hozzá, hogy ez a románok baja, oldják meg. közben meg a mi útlevelünk, személyink is román.

VNT írta...

jelentkezz elefantful es adom a nyalokat. meg nellinek is, eszerint :))
en is azt hiszem, hogy az ilyen esetek kellokepp bizonyitjak, hogy mennyire kepesek vagyunk romaniai magyarkent elhatarolodni a romaniai esmenyektol, amennyiben az nem konkretan egy magyart erint. pedig, ha nagyon meglovagoljuk a kisebbsegi temat, akkor ebben az esetben is egy kisebbsegi bunozorol van szo. es a roma tarsadalom is reagal ra, megha nem is akarjak egyertelmuen felvallalni. es a roman kozvelemeny pedig mindannyiszor elmondja, hogy attol, amitol roma nemzetisegu, meg mindig roman allampolgar, tehat egy egesz orszagot erint a tette.
azota meg annyi erdekessegre lettem figyelmes, hogy minden nap megjelenik a sajtoban egy ujabb buntett, amit egy romaniai kovetett el laszorszagban, illetve meg nehany jo tett, amit szinten ilyen felallitasban kovettek el. ugyanakkor a tobbi orszagban elo roman allampolgarokkal renduletlenul nem foglalkoznak.

Venci írta...

Csak a nyaloka miatt szoltam be. Hogy ejtjuk meg a tranzakciot?

Névtelen írta...

stoica bácsinak volt egy épkézláb ötlete az egyik cikkében (stoica.hotnews.com), ti. hogy létre kellene hozni kisebbségügyi minisztériumot. ezt én annyira haladó ötletnek tartom, hogy szerintem egy jó darabig szó se lesz róla :)

elefántfül írta...

Nelli! Hasonlókat én is tapasztaltam. Még a "zanyaországban" sem tudják, hogy mi fán is terem a kisebbség. Egyszerűen nem bírják elkülöníteni a területeket. (Ezt a hozzáállást, illetve történelmi tudást inkább nem is kommentálnám.) Sokszor keverik Felvidékkel, Székelyfölddel, meg stb. Hiába is próbálom elmagyarázni, hogy Szatmárnémeti egyiksenem. Az Partium. És persze ilyenkor az összeset elmagyarázom (melyik, hol és perpillanta melyik országhoz tartozik). Nem értik. Így maradtam az egyszerű és legérthetőbb magyarázatnál. Ha kérdezik honnan jöttem, hát Romániából. És pont. Amúgy a legszebb és a leggyakrabban előforduló és nem utolsó sorban legelgondolkodtatóbb kérdése az anyaországban élőknek az, hogy akkor én hogy beszélem ilyen tökéletesen a magyar nyelvet és még írni is tudok, helyesírási hibák nélkül? Ez a világ nyolcadik csodája számukra.

VNT írta...

hehehe... ez a kisebbsegugyi miniszterium most jol elgondolkodtatott. kezpeld csak el, ha egy szaros EP helyert ilyen gusztustalansag folyik, mit csinalna a romaniai magyar politikai "elit" egy kisebbsegi miniszteriumi helyert...
vencel biro, en kolozsvaron. nyaloka delutantol nalam. szolj, hova postazzam :))
elefantful. az az igazsag, hogy szamomra, csakis szamomra, legalabb annyira elkeserito, hogy a romaniai magyar kozosseg nem foglalkozik a romaniat erinto, de nem magyar jellegu kerdesekkel, amennyire kellemetlen lehet idonkent, hogy a magyarorszagiak nem tudnak rolunk tul sokat.

Névtelen írta...

még mindig jobb, amikor a zanyamagyr nem tud semmit, de jóindulatú, mint a zerdélyi kivándorlott, aki villogtatja a bankszámláját, pesti lakását meg a mobiltelefonját, és azt kérdezi: Jé, te még mindig abban a koszos Erdélyben laksz? és hogy bírod? vagy könnyes szemmel énekli a székelyhimnuszt. na, ekkor már kell hányjak.

Névtelen írta...

elefántfül: constancán, az állomáson, ahol mindenki, a cigányok is igen civilizáltan és kedvesen viselkedtek (minden vonat nagyon sokat késett valami baleset miatt), azért égett a pofám, mert volt egy társaság (szatmári és magyarországi), amelyi ordítozva, tele pofával szidta az országot. szétköpdösték a napraforgómagot, otthagyták a sörösdobozokat, és verték a nagymagyar mellüket. szóval szerintem bunkóságért nem kell a románokhoz menni, van nekünk is elég.

Névtelen írta...

ja, és vamaveche-n is a székelyleánkák és a kóólozsvári magyarok voltak a legbunkóbbak.

VNT írta...

na igen. ez egy masik tipikus onamitasi hibank. hogy hol a romanoknal vagyunk jobbak, hol a magyarorszagiaknal vagyunk ertekesebb magyarok, szoval mi vagyunk az ultra-extra. aztan eleg korulnezni es lassan osszezsugorodni a szegyentol, hogy surmosagban is vagyunk leglabb olyan jok, mint a tobbi velt nagyszeru tulajdonsagunkban.

elefántfül írta...

Nelli, pontosan tudom, hogy egyik kutya, másik eb. Ez a román magyar kutya-macska barátság is csak ezt támasztja alá. Igenis van tisztességes, rendes, értelmes és kultúrált román nemzetiségű ember, mint ahogy van bunkó, kultúrálatlan magyar is. Ez utóbbi mindkét országban előfordul.
És a kivándorolt, ex-erdélyi magyar nem csak ennyit villogtat. Minél nagyobb kocsival szeret hazajárni. És igen, ez undorító és tapintatlan is.
Timo, a kissebségi magyarok elszigetelődése tényleg elkeserítő dolog. Bevallom őszintén én is így nőttem fel. És be kellett látnom, főleg mióta itt élek, hogy ezt a képletet nem lehet ennyire leegyszerűsíteni. És akkor kezdtem el érdeklődni, kutatgatni, olvasgatni. Főleg interneten. Többek között, így találtam meg a blogodat is. :) Most pl. román irodalmi műveket olvasok, mert nem akarok elfelejteni románul.
De az elszigetelődésnek szerintem nagyon sok oka lehet. Természetesen valószínűnek tartom, hogy van benne egy adag "mert én magyar vagyok" hozzáállás, de e mellett sokminden más is előfordulhat. Gondolok arra példának okáért, hogy nagyon sok kis elszigetelt, főleg magyar lakta faluban, egyszerűen nem is tudnak románul az emberek. Így azért nehezebb fenntartani bármilyen érdeklődést, kommunikációt.

VNT írta...

egyetertek elefantful, hogy valoban sok oka van az elszigetelodesnek. ami nekem szurja a szemem, peldaul, az a romaniaban elo magyar "ertelmisegi" (ertelmezese tag), amely azt mondja, hogy o nem hajlando megtanulni romanul, mert neki semmi koze hozzajuk.

elefántfül írta...

Timó, látod azt én se értem. És nem is értek vele egyet. Hogyan tudnánk képviselni az érdekeinket adott államban, ha nem tudunk adott állam hivatalos nyelvén beszélni??? Ez egyszerű észérv, mégsem látják be.

Ja és majd elfelejtettem írni, hogy mikor legközelebb Kolozsváron járok, beugrom a nyalókáért! :-)

Névtelen írta...

Egy kicsit visszakanyarodva a roma témához (én egyébként nem értem, miért nem lehet cigányt írni? a hunyadi cigányok így hívják magukat, szóval...)
Az követte el a legnagyobb hibát, aki először leírta, hogy az olaszországi román állampolgár, aki megölte a nőt, roma. Mert a bűnözésnek nincs nemzetisége, és adni neki szintén bűn. Egy ember megölt egy másikat. Nem telejsen mindegy, hogy milyen nyelvet beszéltek, és mit írt az útlevelük és a személyijük?
Nem tudom leellenőrizni az információt, de azt hallottam valmelyik rádióban, hogy Olaszország olyan határozatot készül elfogadni, hogy a román hajléktalanokat minden további nélkül kiutasíthatja az országból, és hazaküldik a többi romát is. Ez csak azért sántít, mert tetszett volna erre akkor gondolni, amikor Románia EU tag lett, illetve akkor, amikor éveken keresztül nem foglalkoztak a román vendégmunkások (legális és illegáli) helyzetével. Az rendben van, hogy a hajéktalanokat kiutasítják az országból, de akkor tessék szépen az összes többi nemzetiséget is megbolygatni. Az pedig, hogy kifejezettem a cigányokat tetszik hazaküldeni több mint felháborító. Brrr.
A vicc az egészben az, hogy az Eu elvileg egyik alapelve a mobilitás, tanulmányi, munka stb. A vendégmunkások éppen ezt teszik Ja, hogy nem tetszettek megfelelő feltételeket teremteni ehhez a magasztos elvehez? Ezért ők miért is hibásak?
Egyébként legális vendégmunkásnak lenni nem olyan egyszerű még Magyarországon sem, pedig nekik aztán van gyakorlatuk az ilyesmiben.
Elovastam ez eddigi bejegyzéseket, és az az igazság, hogy örülök neki, hogy a végére csak kisült, hogy a nemzeti sztereotípiáknak semmi értelmük, mert legalább annyi példa van, mint ellenpélda, szóval...
És én egyébként nem gondolom azt, hogy ennek a szerencsétlen agyalágyultnak a tette egy egész országot érintene. Ez a fickó csak tünete a bajnak, nem oka. És igazából az idegengyűlöletet nem lehet a médián és nyilatkozatokon keresztül megfordítani, csak még jobban szítani. Én azt gondolom, hogy csak a közvetlen kapcsolat oldhatja meg a problémát. Konkrétan sok olyan helyzet teremtése, ahol őslakos és vendégmunkás, cigány és nem cigány ember találkozhat, mert e nékül a szó elszáll...

VNT írta...

egyetertek M! (szolithatlak a neveden?), errol is volt szo, hogy azert lett igy felfujva, mert egy egyebkent is kenyes allampolgarsagu es nemzetisegu emberrol van szo. persze, hogy senki nem volt intezmenyesen felkeszulve erre a helyzetre. en azert a magam reszerol talan egy picit hibasabbnak tartom azt az orszagot, amely szemrebbenes nelkul engedi a zabolazatlan illegalis vendegmunkasait ki a vilagba. ez igy most hulyen hangzik, de ugy gondolom, hogy ez ossztarsadalmi mentalitast is tukroz, es Romania, sajnos, nem mindig villoghat az irto civilizalt allampolgarokkal. ugyanakkor azt sem hiszem, hogy barmilyen emberolest, lopast, csalast, atverest, rablast, egyaltalan olyan tevekenyseget, ami masban kart tesz indokolhat, vagy mentesithet egy intezmenyes keret hianya. egyszoval, nem hiszem azt, hogy romanianak nincs felelossege abban, hogy milyen allagu 22 millio lakost zuditott az EU-ba. (termesztesen vannak a kivetelek, meg minden, itt csak altalanossagban beszelek)

Névtelen írta...

Szólíthatsz a nevemen is :)

Van abban valami, amit mondasz, hogy Romániának van felelőssége a kiáramlásban, csak egy kicsit ez megfoghatatlan. Meg kell keresni az okát a tömeges vendégmunkás áradatnak és ha ezzel van a bibi, akkor megoldani. Olyan feltételeket kellene teremteni itthon, hogy egy bizonyos színvonalon meg lehessen érni. A roma integráció is egyik eszköze lehet ennek, csak ezzel azért vannak bajok (Magyarországon is), mert a nagy tömb nem kíváncsi az integrálandók kultúrájára, életvitelére, szokásaira, hanem kizárólag a saját értékeit szeretné sztenderdként ráerőltetni egy másik népcsoportra. Így pedig nem megy a dolog. Amíg szegregáció van addig az integrációt én nem tartom kivitelezhetőnek. És itt nem nagy elméletekre gondolok, csak arra, hogy az iskolában a cigány gyerek külön padban ül, nem látogatják az osztálytársai, mert a szülők nem engedik, egyes ovodákba nem veszik be őket, mert ha az óvónéni mégis liberálisab és felveszi, akkor a szülők üvöltve követelik a jogaikat stb (ezek megtörtént estek). Szóval integrálunk fiam, de nem szólunk hozzád, nem vagyunk kíváncsiak rád, te csak legyél szépen olyan, mint az összes többi kis birka. (kicsit sarkítottam, bocs). Szóval, így nem fog menni. És az olyan kifogások, hogy büdösek, egyszerűen nevetségesek. Amíg nem találjuk meg az értékeket, amivel ők gazdagíthatnak mindek, és ezeknek nem adunk hangot, addig önthetjük az úniós pénzt számolatlanul a projektekbe, nem lész semmi érdemleges.
Pedig én el tudok képzelni nagyon sokféle olyan programot, ahol testközelbe lehet hozni az embereket és talán akkor megváltozik valami. Sok olyat hallottam, hogy valaki nem szereti a cigányokat ezért-azért. Ja, hogy van egy szomszédja, aki történetesen roma, dolgozik és ilyenek? Jaj, hát ő nem olyan (milyen is? nem roma, azért mert rendes?), csak a többiek ugye (akiket nem ismerünk).

Névtelen írta...

@nagyem: "Az rendben van, hogy a hajéktalanokat kiutasítják az országból, de akkor tessék szépen az összes többi nemzetiséget is megbolygatni."

nem, az nincs rendben, hogy akkor a másik tehene is dögöljön meg. pont ezzel ellentétes az eu célja. másképp egyetértek mindennel, amit írtál.

Névtelen írta...

@ nagyem: "egy bizonyos színvonalon meg lehessen érni" - ez édes, mert ezek szerint a cigányok már megértek, elég barnák, höhö. a höhö nem a cigányok barnaságának, hanem az elírásnak szól.

M! írta...

:) Igen, bocs, elírtam, nyilván élni.

Nem arra gondoltam a hajléktalanok kapcsán (vagy legalábbis nem ezt szerettem volna hangsúlyozni), hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is, hanem azt , hogy attól a perctől kezdve, hogy Eu tagállam vagyunk, az egyenlőségnek érvényesülnie kellene.

elefántfül írta...

M!, egyetértek én is azzal amit írtál, a cigányok integrálása tényleg társadalmi probléma, még ma is, amikor mindenféle Eu-s elveket magasztosan hangoztatunk. És ez nem csak Romániára vagy Magyarországra vonatkozik. A cigányok integrálása, minden egyes államban és társadalomban probléma. Éppen azért amit írtál. Nem elfogadunk, hanem értékrendet kényszerítünk a másikra. Ami nem csak esetükben nem megy. Nem megy ez a román magyar nemzetiségüek között sem (mint példa). De ugyanakkor vonatkozik ez a cigány nemzetiségüekre (nem ellenük vagyok, félre nem értsd!), akik szintén nem hajlandóak elfogadni, mint kisebbség, adott állam értékrendjét. Persze ez nagyon sok tényező összolvadásából fakad, többek között adott állam többségi lakosainak hozzáállásából is. A magasztos elveket megfogalmazták már nagyon sokan, még az EU előtt is, de sajnos ezek elv szintjén maradtak. Azzal pedig nem megyünk sokra. Szó elszáll... tett itt marad. Magyarországon például a legtöbb cigány gyerek, éppen a társadalmi kireklesztettség miatt (és nem csak a gyerek kirekesztett, hanem az egész családja) a gyógypedagógia hatáskörébe tartozik. És ez nagyon elkeserítő, mert születésükkor ők is éppen annyi eséllyel indulnak a Nobel díjjazott kategóriában, mint mi, és mi is éppen annyian indulunk az enyhe értelmi fogyatékos kategóriában mint ők.

A cigány szó, mit kifejezés illetve egy nemzetiség megjelölése helyes. Nagyon sok tanulmány vonatkozik erre a kérdésre, amit cigányok körében végeztek. És ők maguk is kikérik a roma megnevezést, ugyanis ők cigányok. Igen vannak romák, de ez a csoport/kategória (terminusz technikuszok) a cigányok csoportján belül is, csak egy réteget jelölnek.

elefántfül írta...

És juteszembe, az integráció mint olyan, ugyszint csak elv szintjén működik. Persze vannak olyan kis közösségek, csoportok ahol meg lehet ezt valósítani (gondolok itt ezzel és ebben a felfogásban élő és dolgozó intézményekre, amelyek általában oktatási intézmények - merthogy ezt is mint mindent gyermekkorban kell elkezdeni), de a társadalom szintjén leggyakrabban nem működik. Mindig az integrált személy huzza a rövidebbet. Sajnos.
És nem is biztos, hogy az integráció a megoldás, mert ez egy intézményesített rendszer és ezáltal már erőltetett. Egyszerűen csak el kellene fogadni egymást, tiszteletben tartani egymást, de ez sokszor még egy többségi társadalmi csoport tagjai között sem működik.

Névtelen írta...

az "artatlansag vedelme" az tudtommal artatlansag VELELME helyesen. nem veded a masik artatlansagat, hanem - mig az ellenkezoje nem bizonyosul egy birosagi dontessel - addig az illetot artalmatlannak veled.

VNT írta...

koszonom, nevtelen, valoban ugy van, javitottam.