kedd, április 03, 2007

18. bejegyzés a jelölésemől

Ott vagyok a jelöltek között. A legjobb női főszereplő kategóriában. Igaz, kevés szerepet vállaltam az elmúlt időszakban és talán egy sem volt kiemelkedő, de premier volt 17 eddig, sajtómegjelenés egy, visszajelzések talán 30 környékén és az ismeretségi statisztikai pite fél százalékát bevállalnám, bordó színűvel, ha lehetséges. Az imidzsem nem változott, sok energiát nem fektettem sminkbe, frizurába, öltözködésbe, még a blogringet sem vettem magamra, a blogfeszt csizmát sem húztam fel, sőt, olyan történt, hogy az iparban dolgozó kollégáim jelzéseire sem válaszoltam. Természtesen, ez nem helyes magatartás, igyekszem javítani rajta és míg a szavazások tartanak, addig mindezen hibákat megpróbálom helyrehozni.

Blogom nemi identitása megerősődött. A női szemszög, a legjobb női blog, a nőies bejegyzés.

Elkezdtem tudatosan, a társadalmi nem identitásásnak szemszögéből olvasni a bejegyzéseket, hadd tudjam meg mitől nőibb és mitől férfibb egy blog.

A színek, nyilván, sokban befolyásolnak. Az enyém, például, rózsaszín bordóval. Nőibbet elképzelni nem tudok. De vannak narancssárgák, pirosak, bájos zöldek, sárgás árnyalatúak. Ők a biztos nők. Vannak, akik még keresik identitásukat, talán fehérek, esetleg feketével kombinálnak, mintázatlanok, puritánok. Ők még nem tudják, mekkora a női blog identitás skálája.

Férfias blogok esetében, természtesen, fel sem merül még a gyanúja sem, hogy piros, rózsaszín, sárgás, narancsos, lilás színek keveredjenek, szürke, zöld, fekete, khaki, fehér, sötétkék pompákkal kell jelezni még tartalom előtt: ez egy férfias blog.

Próbáltam később témakörök és stílus által beazonosítani. Fiúk, párkapcsolatok, személyeskedések, gonoszkodások, szülők, barátok, tiszta és tisztázatlan viszonyok, divat, zene, főzés, gyermekek, munkahely, filmek, bosszúságok, napi élménybeszámolók a nőies témák. Ezeket szeretjük mi, nők, kiknek van blog identitásunk.

Politika, sport, zene, politika, sajtó, politika, világmegváltás, informatika, figyelemfelkeltés, helyzetelemzés, informatika, politika, társadalombírálat, informatika, lányok, zene, film, sajtó, társadalom, élménybeszámolók a férfias témák. Ezeket szeretik ők, férfiak, kiknek van blog identitásuk.

Ott van még a stílus is. A feminin blogok többnyire kerekebb, hoszabb mondatokban fogalmaznak. Több jelzőt használnak és jobban vigyáznak arra, hogy plasztikusan fejezzék ki magukat. Érdekli őket, hogy az olvasó azt értse, amit mondanak. Szebben fogalmaznak, mert jobban érdekli őket.

A maszkulin blogok tömörebbek, rövidebb mondatok, lényegretörőbb tartalom, kevesebb figyelemmel a megfogalmazásra, vagy a helyesírásra. Mintha nem adnának eleget a stílusra, a formára, a tartalom mindenek előtt. Nem a lenyűgőző irodalmi élményért alkotnak és olvassák másokét, hanem az üzenetért, a mondanivalóért.

Vannak közös témák, közös színkombinációk, közös érdeklődési körök. Vannak férfias nők és nőies férfiak. És a blogírás elkezdett társadalmi szabályok szerint működni, vannak társadalmi elosztások. Kíváncsi vagyok, mikor alakulnak ki az anyagi rétegződések, vagy a neveltetési rétegződések. Szegény blogok, középosztálybeli blogok, gazdag blogok, a blogok felső tízezerje. Majd jöhetnek a proletárblogok, a munkásosztály blogja, a vidéki parasztok blogjai, majd a középértelmiség blogja, a felsőértelmiség blogja. A mérnökök blogja, a tanároké, az egyetemi professzoroké, a jogászok, orvosk blogja, a művészeké, és persze a kommunikációs szakembereké. A lista végtelenségig fokozódhat.

Ez egy próbálkozás volt. Kiváncsi vagyok a véleményetekre. És büszke vagyok a jelölésemre és a kategóriámra. Kösz.

8 megjegyzés:

tettevetteteremtette írta...

Téged sem a nyuszi tojt a világra hanem megcsináltak a marketingesek, meg a piárosok, meg ilyenek. Ha nyersz mi kapjuk a profit 20 százalékát, ahogy a szerződésben szerepel :)))))))

Névtelen írta...

Szép és gratula, de számomra - mint kívülálló olvasónak, persze - egy kicsit vicces: Olyan mintha a kör bezárulna, s a csúcsvezetés, vagy akik a leghamarabb érnek a csúcsra (úristen, ez szánalmas) kezdenék nyomni a saját rendszerüket, kategóriáikat lefelé. Persze csak szépen és óvatosan, nehogy tehernek érezze bármelyik bloggoló.

Én viszont annyira szeretném, mint kívülálló olvasó, persze - hogy a szavazatok lesése helyett pl., inkább sok szép szöveget írnátok, teljesen rendszer-mentesen, feminin és maszkulin módon egyszerre, rózsaszínben és sötétbarnában, nőkről-fociról-pasikról-politikáról-szőrtelenítésről-stb.

Most már tudom, hogy avatatlanul szólok bele, bocsánatok érte, de ezek a kategóriák, vagy egyáltalán a kategóriák nagyon veszélyesek.

Habár téged, Mákoscsusza, - ennek a bejegyzésenk az alapján - asszem mindezek ellenére sem féltelek :)

Névtelen írta...

Pedig-pedig benne vagy te is a blogringben :)

Névtelen írta...

akkor garat nő. eddig a blogja lila volt, most meg sárga. hmm, jó tudni.

Névtelen írta...

Látom, nem csak engem zavar ez így. De, gondolom, természetes folyamat mindez, csak számomra kissé elveszi a blogolás varázsát.

VNT írta...

ha garat megtudja, hogy o blogilag no.....huh. kerlek, nelli, ne jelezd neki foltetlenul ezt a dolgot. :)
batu, a te profitos hogyan fog megoszlani kozottunk?

VNT írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

későn szóltál, timó, a javíthatatlan fecsegő bennem azonnal garathoz rohant. :)