szerda, január 30, 2008

72. bejegyzés a döntés felelősségéről

A párkapcsolatok által okozott illúziók egyik legnagyobbika – és a maga során az egyik legfájdalmasabbika – az a hit, hogy a meghozott döntések közösen születnek. Legártatlanabb példája az öltözködés, ahol együtt eldöntitek, hogy a barna ing talál a fehér szoknyához/nadrághoz, és legkegyetlenebb megnyilvánulása a kapcsolat megszakítása, amely kivétel nélkül egy ember döntése, még a közös megegyezések és egyéb szóvirágok ellenére is.

Legkegyetlenebb azért, mert minden apró jel ellenére itt bizonyosodik be, hogy egy döntést nem lehet közösen meghozni, valakinek ki kell találni, és valakinek végszót kell mondani, és hiába a sok megbeszélés és elemzés és tárgyalás, a végén csak felelősséget kell valakinek vállalni. És amikor kihúzzák a talajt a lábad alól, vagy csak neked tűnik úgy, akkor nem csak az egyedüllét okozta fájdalommal kell szembenézni, hanem, hogy valaki más döntött és abból a döntésből téged kizárt. Hogy foggal-körömmel kapaszkodnál bele, ezeregy apró dolog jut eszedbe, amit másképp csinálnál, ha visszafordíthatnád az időt, úgy érzed megelőzhetted volna, felismerhetted volna, beleszólhattál volna, de persze nem tehetted, mert nem a te döntésed és mint ilyen, felelősséget sem vállalhatsz érte. Csak forogsz a farkad körül, mert nincsen más opciód, nincsen ha-val kezdődő mondat, nincs megmásítási lehetőség és a tehetetlen belenyugváson kívül semmi egyéb nem marad.

És ha a döntés megmásítható? Ha nem is igazi, csak egy szófordulat, ami kicsúszik a szádon? Csak egy lehetséges opció, de persze, nem kell ragaszkodni hozzá? De hát nem lehet nem ragaszkodni hozzá, mert kicsúszott a szádon, mert abban a pillanatban felelősséget vállaltál érte, és ugyanúgy egyedül hoztad meg, mint az összes többit, a barna inget a fehér szoknyával. Mekkora űr marad a másikban ezután? Keresni kezdi a saját szerepét bennetek, vagy csak belenyugszik? Elfogadja, mint egyetlen lehetséges opciót és apránként szoktatja magát hozzá? Tiltakozik, és cserébe még egy rövid időre megkapja a közös döntés illúzióját? Mert a ha-val kezdődő mondatok átalakulnak és ezután szerintem-mel fognak kezdődni, abban a hitben ringatva, hogy számít. Hát hogyne számítana a véleményed ennyi időd után? Hisz a közös konstrukció feljogosít, hogy higgy benne, együtt építették fel a kicsi világotokat, amiben mindenkinek jól meghatározott helye van és ezáltal szerepköre. Csakhogy arra nincs recept, hogy mi történik, ha valaki kilép a szerepéből, és úgy dönt, egyedül, hogy ezután más helyet talál magának. A konstrukció, persze, életben marad, közös döntés, hogy ragaszkodtok hozzá, de ez már inkább a belekapaszkodás érzése, az elmúlás megelőzése, hogy ne kelljen később ha-val kezdődő mondatokkal marcangold magad. Mert mindent megteszel és ő is mindent megtesz és végre megint egyenesben vagytok, átbeszéltétek és minden lehetséges opcióra gondoltatok. Csak arra nem, hogy a legkegyetlenebb őszinteséggel elmondjátok, ami bennetek lezajlik, mert ahhoz erő kéne, olyanért is felelősséget kéne vállalni, ami nem tartozik bele a szerepkörbe, ki kéne mondani a megfoghatatlan dolgokat, nem lehetne azzal védekezni, hogy nem tudom megfogalmazni, mert ez bennem olyan mélyen és zavarosan zajlik, hogy szavakba nem önthetem. És szavakba nem öntöd, de a gondolat ott motoszkál továbbra is, és pont akkor fog előtörni, amikor döntést hozol egyedül, amikor felkészületlenül éred a másikat, mert a szavakban nem önthető, bennem zajló mély érzések azért mégiscsak kimondhatók és megfogalmazhatók, de már csak akkor, amikor a meghozott döntés a hátadnál áll, megvéd minden támadással és fájdalommal szemben, hisz a tied és kapaszkodni lehet bele a végsőkig. Így, persze, nem is olyan kínos, nem is olyan fájdalmas, nem is olyan megerőltető kimondani, mint amikor még csak úgymond zajlik benned és mélyen van és erőszakot kéne elkövess magadon, hogy a tisztesség kedvéért hamarabb megfogalmazd, hogy esélyt adj a megmásításnak. Ha egyáltalán akarsz esélyt adni.

Ajándék a húgomtól. Roppant találó.


11 megjegyzés:

edo írta...

Timó.
ölellek.

VNT írta...

Edó.
köszönöm.

Névtelen írta...

a kapcsolatok felelősségéről...

(előre is elnézést azoktól, akik az elmúlt héten ezt már hallották tőlem)

miért kellene úgy elképzelni a kapcsolatokat, hogy a barna ing konszenzuálisan találjon a fehér szoknyával? Elsősorban nekem vagy neked kell hordani azt, ami elsősorban az én hajam színéhez vagy a te szemed színéhez kell találjon, mert elsősorban emberek vagyunk, egy nő meg egy férfi, aki nő meg férfi a másik nélkül is, a kapcsolaton kívül is.

Mert attól lesz kiegyensúlyozott egy kapcsolat, ha két független, döntésképes ember felszabadultan és szerelmesen vannak együtt, nem pedig folyamtosan illesztgetik az ing barna színét a szoknya fehér színéhez.

A szeretőm szokta mondogatni: "két ember között valami vagy van vagy nincs" Ha van, akkor működik, ha meg nincs, akkor hiába tartod fenn a látszatát annak, hogy van, az úgyis csak egy nagy erőlködés lesz.

Persze jár a szám...
kíváncsi vagyok, mit gondolsz majd minderről, ha a nek a végére értél :)

VNT írta...

nem a barna ing kell a feher inghez talaljon, vagy nem kell eroszakkal paszitani, ha nincs mit. inkabb arra probaltam kiterni, hogy ha egy kapcsolaton belul hozol egy dontest, amely nagy mertekben erinti a masikat is es a kapcsolatot magat is, akkor felelosseget kell vallani erte es esetenkent talan ajanlatos elore konzultalni a masik fellel a dontesrol es annak varhato kovetkezmenyeirol. talan a donteseket meg lehet probalni illesztgetni egymashoz. ettol talan meg nem lesz kevesbe dontokepes vagy felszabadult szerelmes a fuggetlen ferfi, vagy a fuggetlen no.

Névtelen írta...

Timó,
több dolog.
Még mielőtt tudtam volna, miről szól a bejegyzésed, le akartam írni, hogy most este, Egologóra lépéskor görgettem nagy unalmasan az oldalt, és a Tied volt az egyedüli blog, amire rá is kattintottam.
A téma nagyon húsba vág nekem. És megdöbbentő, hogy a héten tengernyi Katie Meluát hallgattam, miközben a döntés súlyát egyre nehezebb cipelnem. Az I Cried for You-t és If You Were a Sailboat-ot.
Végül pedig nagyon-nagyon reménykedem, hogy ezúttal nem személyes ihletettségű volt a bejegyzésed.

Névtelen írta...

@ timó, utolsó komment:
Azaz a konzultálásról: a nem konzultálás egyik leheteséges oka, hogy tudod, hogy a másik első reakciója a "nem", a második a "miért". Ez egy idő után megbénít minden konzultálásra irányuló halvány kísérletet, és egy egyszerű bejelentésre korlátozza azt, amit gyomorgörcs előz és követ... Csak nem tudom, h erre a típusú "kommunikációra" mennyire illik a "kapcsolat" jelző.
ágó

VNT írta...

reka. koszonom szepen. nagyon remelem, hogy valahogy konnyebbedni fog a dontes sulya, eleg nyomorito erzes bir lenni. nem tud teljesen szemlytelen lenni egyik bejegyzes sem. muszaj abbol taplalkoznom, amit megelek, hanem nem tudnam leirni es hitelet is vesztene. :) de semmi sulyos problema nincs, amit ne tudnek megoldani, csak egy eros impulzus ert, amire ez volt az egyik valasz.

ago. az a fajta kapcsolat, amiben en ugy gondolom, hogy jol erzem magam, vagy amilyent elkepzelunk kozosen, abba talan nehezebben fer bele ez a gorcsos feles a dontesek bejelentesetol, vagy konzultalasatol. ugy feltetelezem, hogy ha ez az erzes kialakul, akkor talan egyeb gondok is vannak, amelyek megoldasra szorulnak.

Éosz írta...

A leírás tökéletes.
Mindkét szerepben voltam már (akarva-akaratlanul).
Egyik sem könnyű.

S ráadásul kicsit megríkattál, ami talán azt jelenti, hogy az utolsó nyomai nem is múltak el még, vagy legalábbis nem teljesen.

elefántfül írta...

"... a legkegyetlenebb őszinteséggel elmondjátok, ami bennetek lezajlik, mert ahhoz erő kéne, olyanért is felelősséget kéne vállalni, ami nem tartozik bele a szerepkörbe, ki kéne mondani a megfoghatatlan dolgokat, nem lehetne azzal védekezni, hogy nem tudom megfogalmazni, mert ez bennem olyan mélyen és zavarosan zajlik, hogy szavakba nem önthetem."

Timó, folytatnám a gondolatot azzal, hogy még ha meg is tudod fogalmazni az adott megfoghatatlan dolgot, mely szubjektív világunk része és összeszeded minden erőd, hogy azt ki is tudd mondani az illető személynek, megbeszélés témája vagy tárgyaként, nem biztos, hogy annak eredménye, adekvát, mindkét fél számra elfogadható és kielégítő eredménye születik. Ugyanis, ahogyan Te is írtad, már az elején felvállalunk egy szerepkört, mely szerepkörből nagyon nehéz kilépni, mert amint kilépsz belőle a másik szemében már nem az vagy, akit addig látott, akivel addig kapcsolata volt. És a legtöbb esetben, ez az én személyes tapasztalatom, hogy "lázadónak" tűnsz, miközben elvileg a megoldást keresed, annak érdekében, hogy adott személlyel javítsd a kapcsolatod. Mert ugye, legyen szó bármilyen kapcsolatról, főleg érzelmi indíttatású kapcsolatról (szülő-gyerek, párkapcsolat, barátság) minden félnek megvannak az alkalmazkodási technikái és rejtett igényei, amiket az előzőek alkalmazása során nem mindig sikerül kielégíteni. Aztán egyszer azon kapod magad, hogy felgyűlt és már nem bírod magadban tartani.
Sajnos, fent említett mindhárom kapcsolattípusban volt "szerencsém" ezzel találkozni az elmúlt egy év folyamán... :-(

Remélem Te jobban tudod majd kezelni ezt a "problémát"!

Telepátia?! Vagy egyszerű Hold állás?!

Én "elvesztettem" két barátnőt és most azért harcolok, hogy ugyanez ne történhessen meg, édesanyámmal. Harcolok magammal, harcolok vele, harcolok az érzésekkel és a rossz technikákkal, melyek tény, hogy mindkét oldalon jelen vannak...

Ügyes légy! :-)

VNT írta...

elefántfül, én nagyon reménykedem, hogy édesanyáddal csak megoldjátok a problémát.
azt hiszem, arra id próbáltam valahogy utalni, hogy ezzel a konzultációs elképzeléssel, ami nekem van, talán meg lehetne előzni, hogy dolgok felgyűljenek és egyszerre robbanjanak. nekeim is volt több ilyen tapasztalatom, ezért igyekszem elkerülni, hogy többször is előforduljon. amennyi az én oldalamról tehető. de az adott probléma, amelyik a bejegyzét belőlem kiváltotta, most megoldottnak tűnik.

elefántfül írta...

Timó, kicsit "tanácsnak" érzem ezt a reflektálást, és megköszönöm. :-) Erre már én is rájöttem, próbálok a saját hibáimból tanulni, csak az nagyon nehéz esetemben, hogy hosszabb ideje fenálló kapcsolatokban, az azokban vállalt szerepeket így "menet közben" nehezebbnek érzem alakítani.

Örülök, hogy sikerült és remélem, hogy nem csak tűnik, hanem meg is oldódott!