vasárnap, június 29, 2008

85. bejegyzés a felismerésekről

Nem lehetsz turista a saját szülővárosodban. Nem az a hely, ahova oda (haza) mehetsz egy hétre és akármit megcsinálhatsz, mert nem ismer senki. 18 gyönyörű évet töltöttél abban a városban, ami, bármennyire is ragaszkodsz az elképzelésedhez, nem tranzit város. Nem csak megpihenni mész oda, hanem találkozni is. Nem mondhatod, hogy nem ismer senki és te sem ismersz senkit, mert nem igaz. Szüleid vannak, nagyszüleid és testvéred, családod él abban a városban, amely bekerült a top 5 turistalátványosságok közé az életedbe, mert úgy lehetsz ott idegen, hogy közben élvezed az ismerős megszokottság kényelmét. Nem lehetsz igazságtalan a körülötted lévő emberekkel és főként nem hozhatod őket kellemetlen helyzetbe azáltal, hogy turistaként viselkedsz egy nem célvárosban. Nem takarózhatsz azzal, hogy nem ismered a hírességeket a városban, mert mindig hallasz róluk, csak sosem állsz szóba velük. Te nem vagy a Vogue címlapjáról lelépő 20 éves kislány, aki adott környezet adott generációja lett , mert te mindig abban a szűk baráti körben mozogtál, ahol kedveltek és szerették a humorodat és elfogadták a nyersességedet, ahol latin és biológia olimpiászokat nyertek középiskolában és irodalmi versenyeket és soha semmi baj nem volt veletek, mert értelmesek voltatok, jól neveltek, nyugodtak és célratörők, bár legtöbbször nem volt célotok.
A szülővárosodban nem veheted fel a szép fehér ruhád, mert nem visznek bálba, nem készülhetsz egy olyan estére, ahol előre tudod, hogy senkinek nem Llosa a kedvenc írója, és végképp nem lehetsz kultúrsznob. Tudod, hogy senki nem fog veled szóba állni, mert amíg te olimpiászokra jártál, ők próbálgatták az életüket, fel és le dobigálták, mint ruhát a szekrényből, ők abban a városban élnek, ahova te naivan csak látogatni jössz. Nem ismerheted az összes nevezetességet, a pletykákat, a híreket, mert nem élsz ott és mint ilyen nem is érdekelnek az emberek. Kijelentheted nagyképűen, hogy nem a te világod, mert nem vagy benne, de számítanod kell arra is, hogy majd jön valaki, aki soha életében nem látott azelőtt és megjegyzi, hogy tisztel, mert neked mindenről és mindenkiről határozott véleményed van. Védekezhetsz órákon keresztül, mert mindegy, mert nem kíváncsi senki az érzéseidre és a szülővárosodban végképp nem ihatsz annyit egy ismeretlen társaságban, hogy az érzéseidről mesélj. Nem tranzit város, nem turista város, bármit mondasz vagy csinálsz, felhozható később ellened, vagy melletted, de soha nem fogod tudni megértetni azokkal, akiket szeretsz, mert ők mindig csak egy szeletét látják a nagy képnek. Nem ismerkedhetsz következmények nélkül a szülővárosodban.
És nem írhatsz több klisét a blogodba.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

szép

dada írta...

igen. ez most nagyon jól el lett itten mondva.

VNT írta...

ismeros az erzes?

Névtelen írta...

Ezt Tihamér már rég megírta :) ... csak nem így

VNT írta...

nevtelen. en emlekszem tihinek egy bejegyzesere, de az valahogy ugy maradt meg nekem, mintha lenezne a szulovarosat, mert egy beragadt kis szekely varos. es en epphogy nem ezt kivantam suggalni ezzel a bejegyzessel es eleg kar, ha ez jott le belole.

Gergely írta...

Nem az jött le, kurvajó szerintem a bejegyzés. Névtelen azt hitte ő az agy.

VNT írta...

kosz gergely, megiscsak ertheto volt. :)

dada írta...

persze, hogy érthető vol :)

Vera Linn írta...

Épp otthon voltam egy hosszú hétvégét ... vegyes érzelmeket keltett a bejegyzésed. Nagyrészt igen :) úgy van. Csak valamiért mégis "In transit" érzem magam otthon is, akár egy turista.

Névtelen írta...

Hat Tihamér bármit is írt meg, így tuti nem, mert nem tudja így, mi meg nem szeressük, úgy, ahogy ő tudja >:) Szóval minden rendben.

Kellene bloggoljak egyet, hogy milyen visszatérni haza élni. Vagy majd megkérlek csinálj egy intervjút(sic!) velem és írd le te, mert neked jobban megy :)

VNT írta...

lightningiraffe (ez egy tetszetos nev, de leirni kinos), ha hazakoltozol elni es mar nehany eve ott vagy, akkor talan atalakul a varoshoz valo viszonyod is. de ez az intervju dolog nem rossz. es majd akkor megkereslek ilyen szakmai (sic!) szempontok alapjan is. addig csak szemelyes okokbol. :)