csütörtök, január 25, 2007

1.bejegyzés a Winsor Pilatesrol és a népbutításról

Ma reggel hajszárítás közben Teleshoppingot néztem. Szeretem a Teleshoppingot, mert akkor is lehet érteni az üzenetét, ha történetesen egy hajszárító zúg a füledbe. Ma Winsor Pilatest adták el. Mindig megdöbbenek, amikor termék helyett eszmét árulnak és főként, amikor ezek jobban elkelnek, mint a termékek. Winsor Pilates valamikor az 1900-as évek elején élt és tornászott. Tolkien az 1900-as évek közpén élt és irodalmat tanított. Ron Hubbard az 1900-as évek folyamán egyfolytában élt és egyházat alapított. Mindhárman történelmet csináltak. Tolkien szószerint, hisz több faj több generációs történelmét, nyelvét, kultúráját, civilizációját teremtette meg. Hubbard hitet adott az embereknek, hogy az erő bennük van és ha legyőzik személyiségi problémáikat, akkor hihetetlenül sikeresek lesznek. Sőt, emberek százezreit szabadította fel belső feszültségeiktől és drog függőségüktől. Mindezt néhány szóértő kurzussal és egy szaunára, futásra és vitaminokra alapozott nagyszerű tisztitókúrával. Természetesen nem állította felbecsülhetetlen tudását csak úgy ingyen, orientatíve az emberiség szolgálatában, hétköznapi tudásáért jelentős összegeket számított fel a felszabadulni vágyóktól.
Winsor Pilates újabb példája a népbutítás nagy hullámainak. Intézményesítette a lábemelgetést, eszméket szőtt a farizmok közé, kockásra filozfálta a hasat. Mindezt csomagokban ajánlva, mint a McDonald’s hamburgereit. A Pilates program nélkül nem teheted ki a lábad a házból, hiszen alig 12 nap használat után már látszik az eredménye. Csak egy kis CD, ha kezdő vagy, rajta néhány kedves gyakorlat, amitől egyre feszesebb lesz feneked, simább a bőrőd, fehérebbb a fogad, élesebb a körmöd. Jóléti leszel, mert csinos vagy és szép, izmos és erős. A Pilates programnak több fokozata van. Laikusoknak csak a Pilates Basic, egyszerű gyakorlatokkal, hogy ne menjen el a kedved tőle, de eléggé bonyolultakkal, hogy sikerélményed legyen egy óra kar- és lábemelgetés után. Pilates Haladóknak, mely már egy 20 perces edzést mutat be, azzal ráerősítheszt a Basic-ben tanultakra, ha az előbb zsírt égettél, akkor most már izmot erősítesz. Pilates Profiknak, az már nagyon durva. Gyenge idegzetűeknek és szívbetegeknek nem ajánlott, 12 év alatti gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett gyakorolhatják. Attól lesznek a kockák, a szálkák, izmok, erők, energiák szabadulnak fel és 30-40 kilót fogysz. Természetesen, ez nem lenne elég ahhoz, hogy megrendeljem a programot, de én azt is tudom, hogy ezáltal megnő az önbecsülésem, emelt fővel és emelt fenékkel járhatok az utcán, nem cikiznek a fiúk a strandon, tiszteletet ébresztek embertársaimban, mert belőlem sugározni fog majd az erő, energia, jólét. Mint Melanie Giffithből. Napi 2-3 óra forgatást, így, háromgyermekes anyaként, nem bírna ki, ha nem lenne állandóan nála a Pilates program. Mert a Pilatesnek van utazócsomagja is. 12 perc felüdülés, hogy kondiban tartsd magad.
Ha most rendelem, kapok bónuszt. Nem mixer, vagy könyvutalvány, hanem egy egyszerű kis diétás CD, a helyes táplálkozás alapelveiről, a vitaminok fontosságáról, a szervezet működéséről, az önpusztítás fenyegető veszélyeiről és természetesen a megoldásról, amivel igazán hatékonnyá tehetem a Pilates többszintű alakformáló programját.
A Pilates program ára 149 új lej. A dc-ről letölthető ingyen.

6 megjegyzés:

tettevetteteremtette írta...

Your first comment.
Ejsze Pilates díler lettél...?

Tibor írta...

Jo!
Hajra Timo!

Névtelen írta...

A módszer kifejlesztőjének a neve Joseph H. Pilates, nem Winsor Pilates. Mielőtt ennyire kritikusan írsz egy mozgásformáról, amit nem ismersz, kicsit utána olvashatnál.

Névtelen írta...

Szia
Ez aztán a temperamentumos blogbejegyzés :))
Örülök, hogy már felhívták a figyelmedet: Joseph Hubertus Pilates (1880-1967) a módszer szülőatyja, nem "Winsor Pilates" - ami egyébként a DVD-t kiadó Mari Winsor Pilates-oktatóra utal.
A módszert tejlesen alaptalanul támadod, mert valóban hatásos, nagyon jó, nem csupán egyszerű alakformálás, annál jóval több! Gyógytornászok is alkalmazzák az egyes mozdulatsorokat, nem véletlenül.
Mari Winsor DVD-it meg kell fizetni - nyilván a hírneve miatt (sztem a tartalom messze nem ér ennyi pénzt). Szerencsére akad magyar alternatívája is, sokkal elérhetőbb áron, jól érthető instrukciókkal, ráadásul jóval több tartalommal, gyakorlatsorral!!
Az meg nyilvánvaló, hogy ezek a tévéshop-os és a hasonszőrű reklámműsorok legtöbbször használhatatlan bóvlikat árulnak átvágható embereknek horribilis összegekért, alkalmi vételnek álcázva. Alattomos, de hatásos reklámfogás. Örülj annak, hogy veled nem lehet bármit megetetni, így a pénzedet sem húzhatja ki belőled akárki fia-borja. :))
Hacsak nem élvezed kifejezetten, hogy jó alaposan felbosszantod magadat, nézz inkább mást hajszárítás közben. Sokat teszel az egészségedért, ha megőrzöd a lelki nyugalmadat. :))

VNT írta...

Sziasztok. Nem a módszert szidtam, bár tudom, hogy úgy jött le. Nekem is vannak barátaim, akik csinálják. A teleshop által eladott verziót szidtam, szóval a hangnem kifejezetten erre vonatkozott, nem magára a gyakorlatok összeségére. Azt nem próbáltam soha, úgyhogy nem is nyilatkozom róla.

Névtelen írta...

Szerintem is el kellene döntened, hogy a Teleshoppingra vagy a Pilatesre haragszol. Utóbbira nincs miért, s ha ócsárolod, az csak téged minősít.