péntek, november 07, 2008

96. bejegyzés a családfáról

Férfi vagyok és csíkvacsárcsii. Ez volt a két legsúlyosabb információ, amit ma megtudtam, de a férfi az tarolt.
Iwiwen kaptam az értesítőt, hogy a vacsárcsi góbék nevű csapat a webvidéken elvégezte az egyik feladatát, amiben fel kellett kutatni a falu legrégebbi családfáját és kiderült, hogy kézen közön egy Kovácsnak vagyok a leszármazottja. A testvérem is természetesen, apukám, nagynéném és nagymamám. A többiek csak úgy beházasodtak a környék egyik legrégebbi családfájába.
275 személy van feltűntetve a családfán, Kovács Gáspárral és gyermekeivel foglalkozik, majd a gyermekek gyermekeivel és így tovább. Feltételezem, ez egy hagyományos módja a családfák készítésének. Kovács Gáspár, felesége ismeretlen, számos gyermekük született, melyből jelen írás kiemeli Kovács Lajost, aki nejéül vette Fodor Erzsébetet, számos gyermekük született, melyből jelen írás kiemeli Kovács Bertát, aki az én dédnagyanyám. Kovács Berta, akit nejéül vett Máthé Dénes, számos gyermekük született, melyből jelen írás kiemeli Máthé Rózálát, aki az én mélyen szeretett Rózsikamamám (volt), akit nejéül vett Veres Sándor, nem született számos gyermekük, csak kettő. Már nagyon közel vagyunk hozzám, akiről jelen írás valójában szól, mert a két gyermekük közül az idősebbik és egyben hímnemű az én ugyancsak mélyen szeretett apám. Akinek született szintén két gyermeke és attól félek, hogy ennél a pontnál a családfa készítők összerezzentek, letették a tollat és azt mondták, hogy ami ezután következik, azt ők be és le nem írhatják. Nevezetesen, Veres Csabának, akinek a neve említéséig jól halad a család nemi megoszlása, szégyenszemre két leánygyermeke született. Idősebbik lévén, a készítők nálam próbálták a csorbát kiküszöbölni és így lettem én a 275 fős család egyetlen hímnemű lánygyermeke. Akinek esetleg nincs kedve végigolvasni a családfa alakulását (pedig lenyűgöző munka), annak felfedem a titkot: kék dobozban vannak a hímnemű családtagok, rózsaszín dobozban vannak a nőnemű családtagok. És én egy kékbe kerültem bele. A tetejébe a Timo egy északi férfinév, mégha én ékezettel is írom. Mindennek a tetejében a vezetéknevünk is holmi alakuláson esett át, mert nagyapám Veress, apám Veres, nagynéném Veress, mi (húgom és én) Veresek vagyunk. De a nemi identitáshoz fűzödő zavarhoz képest ez szinte semmi port nem kavart a lelkivilágomban.



Mielőtt félreértesekre kerülne sor és a készítők, rajongók, szervezők, stb. körében felmerülne a kétség a családfa iránti legőszintébb rajongásommal szemben, kihangsúlyoznám, hogy valóban csodásnak tartom és iszonyúan tetszik, ha nem lennék benne, akkor is, az ötlet is, a kivitelezés is, de nem tagadhatom, hogy az a számtalan poén, amit barátaim körében el kellett viselnem férfias megnyilvánulásom miatt enyhén levesz a rajongás éléből.
Szerintem ez az információ felér 7 titokkal, de mindenképp fogok reagálni kis n labdájára.